Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

2022-09-15

Energismart höst

Inför en höst med osäkra prognoser om var elpriset tar vägen vill vi dela med oss av några tips för att minska elförbrukningen. Med några enkla åtgärder går det sänka elräkningen, åtgärder som dessutom gynnar miljön. Oavsett vad som händer med elpriset, så är den billigaste elen den som inte går åt. Ta del av våra smarta tips och råd nedan, och använd energisparande produkter som hjälper till att sänka förbrukningen enkelt och smidigt.  

Använd varmvattnet smart 

Varmvatten är det som vi lägger mest pengar på efter uppvärmning av vår bostad. Genom små förändringar kan mycket pengar sparas. Tänk på är att endast använda varmvatten när det behövs.

Att ta en snabbdusch i något lägre temperatur med energibesparande duschmunstycke påverkar energiåtgången avsevärt. 

Om det är dags att uppdatera armatur i badrum eller kök vill vi tipsa om att välja vattenbesparande produkter. Här finns en uppsjö olika varianter och modeller att välja bland. Förutom köks-, tvättställs- och duschblandare finns det också kompletta duschset med vattenbesparande funktioner. På befintliga blandare är det superenkelt att byta strålsamlaren till en vattensparande variant.

Rätt temperatur och ljus vid rätt tid 

Håll koll på temperaturen i huset över hela dygnet. Danfoss termostater kan programmeras till nattsänkning och veckoscheman som till exempel ”semester” som gör att du kan sänka temperaturen när du är bortrest. Den har också en vädringsfunktion som gör att termostaten stänger ner när den känner av en plötslig stor temperaturförändring. Rätt temperatur vid rätt tid i bostaden hjälper till att hålla nere elförbrukningen. 

Välj när det ska lysa med hjälp av timer, skymningsrelä eller ljusstyrning med smarta hem-lösningar. Då lyser lamporna endast när det behövs. Programmera och lägg olika scener via smarta hem-lösningar.  

Se över energitjuvarna

När vi nu går in i hösten och spenderar mer tid inomhus så brukar det också märkas på elförbrukningen. Vi har fler lampor tända, kollar mer på tv och givetvis går det åt mer energi åt att värma upp huset. 

Om du fortfarande vill ha lamporna tända, byt ut gamla glödlampor och lågenergilampor till energieffektiv LED. Se till att såväl allmänbelysning som mysbelysning är uppdaterad till LED. Det finns också smarta LED-ljuskällor som hjälper till att få ner förbrukningen ytterligare. 

Se till att ha strömbrytare på ditt grenuttag. En tv drar nästan lika mycket i avstängt läge som när den är på. Undersökningar visar att upp till 10 procent av hushållens totala elförbrukning går till apparater i stand by-läge. Genom att antingen dra ur eller använda grenuttag med strömbrytare till mobilladdare, tv och andra apparater sparar du onödig elförbrukning.

Behåll värmen i bostaden

Ett annat energibesparande tips är att se över att bostaden inte läcker ut värmen. Med tätningslister går det enkelt att täta kring till exempel ytterdörren eller runt fönstren. Känn med handen runt dörrar och fönster, om det känns kallt eller dragit läcker kylan in och värmen ut.

Meddelande från Gelia

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript