Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

2023-02-27

Dags för markarbete

När tjälen släpper i backen är det dags att dra i gång vårens markarbeten. Oavsett om det är markarbete för husbygge, källarrenovering, avlopp eller dränering har vi produkterna som din kund behöver.

Dränering

Dränering kan vara ett stort projekt där du behöver hjälp, eller ett hanterbart projekt som du klarar av på egen hand. Dränering innebär att vattenavrinningen från delar av tomten underlättas, för att få bort vattenansamlingar. Beroende på vart vattnet samlas kan det utgöra ett hot mot huset, eller bara vara ett problem för odling eller en frisk gräsmatta.

Dränering runt huset

Om du har fukt på väggarna i källaren kan det tyda på dålig dränering runt huset och det behöver då åtgärdas. Vid dränering gräver man ned dräneringsrör för effektivare vattenavrinning. Använd alltid rätt typ av rör. Byggdräneringsrör är styvare och är det bästa valet om du inte har helt slät botten i den nya anläggningen.

Marklutning 1:20 till minimum 3 meter från husväggen rekommenderas. Det betyder att marken ges en lutning av minst 1:20 (2,9°) inom 3 m från huset. Alltså att marknivån ska befinna sig 15 cm lägre på ett avstånd tre meter från huset.

markarbete dränering genomskärning

Dränering av tomten

markarbete dränera gräsmattaDränering kan behöva göras för att leda bort vatten från tomten även om inte huset är i fara för vattenansamlingarna. En vanlig gräsmatta blir blöt efter vintern, men om den inte torkar upp eller om det samlas vatten i svackor på delar av tomten kan du behöva gräva ner dräneringsrör i marken.

Först måste du bestämma vart det oönskade vattnet ska ledas. När det är bestämt kan du gräva diken. Tanken är att vattnet ska ledas till ett och samma rör som slutligen leder till en stenkista eller dagvattenbrunn. Ett tips är att också sätta på en rörböj som sticker upp ovanför marken, så att du enkelt kan spola rent dräneringsröret.

 

Ta hem det kunden behöver

Dräneringsrören skiljer sig från avloppsrör genom att dräneringsrören inte är täta, utan är perforerade med små hål. Det är för att ytvatten och grundvatten ska kunna tränga in i rören och ledas bort.

För lantbruk och dränering av marker finns rör som är speciellt lämpliga. Genom att använda dräneringsrör med kokosfilter kan markpackningen reduceras  avsevärt, och på det viset undviker man tunga grustransporter i anslutning till rörgraven.

En fiberduk, geotextil, släpper igenom vatten samtidigt som den separerar massor. Dukens uppgift är att hålla jord- och gruslager separerade, så att det inte täpper till dräneringsledningen på sikt.

Hitta alla produkter för dränering och avlopp utomhus här i webbutiken 

Meddelande från Gelia

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript