Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Välkommen sköna vår

En krönika av Therese McDonald

Visst skulle jag ljuga om jag sa att jag inte längtar till att våren står på farstun och solen åter värmer. Inte för att vara negativ men det har varit mörker och åter mörker, allt sammansatt till någon seg och kletig massa, och nu äntligen är det en liten horisont som bjuder upp till dans och skingrar en del av dimman, nämligen VÅREN. Hade jag inte haft ängsliga grannar hade jag likt Ronja Rövardotter stegat ut på terrassen och dragit ett vårskrik som fått en österrikisk joddlare eller övernitisk auktionsutropare att avundsjukt snegla åt mitt håll.

Ja ok, våren är inte bara fest och gamma – det är också en tid när hemmet och dess omgivning behöver lite extra skötsel och piff. Vintern har vikt in hovarna och bakom dess vita täcke finns det, om jag får vara en smula uppriktig, rätt mycket skit som behöver åtgärdas. En promille av mitt inre ego vill tro att jag är en fixare av rang, någonstans förnimmas bilden att inom mig finns en inre hantverkare som parat sig med en MacGyver-persona, en fixare som utan pardon kan laga en gräsklippare med en piprensare samtidigt som den andra handen rensar hängrännorna med en trimmad lövblås. Så är det inte! Nyktert kastas jag tillbaka till den bistra verkligheten när jag ser mina tre ynka skruvmejslar och pappas avlagda skruvdragare i vad endast enligt mig kallas för en verktygslåda – andra hade nog sagt SOS ALARM över dåligt produktutbud.

vårröj-krönika-citat-874x220.jpg

Ok, snabb konsekvensanalys. Ogräset i rabatten kommer inte bara att invadera min trädgård utan halva Västra Götaland om jag inte köper markduk, men alltså ska markduken under jorden eller ovanpå när jag rensat? Oh, Google – snälla hjälp mig. Terrasserna, (jo då – jag har två) ska skrubbas med såpa och därefter oljas, lackas, smekas eller på annat sätt få upp glansen. Görs detta för hand med borste? NEJ, tala om att ryggen tar liknande form som Ringaren i Notre Dame om jag inte köper en högtryckstvätt. Vill gärna ha en lyxig variant med runt borsthuvud som gör att jag kan dricka kaffe samtidigt som maskinen mer eller mindre sköter sig själv.

All väta som vintern burit med sig gör att jag kastar en tanke mot källaren, är det blött där? Men uh, vågar och vill jag ens stoppa ner huvudet i hålet för att kika? Tänk om domen lyder nya dränineringsrör och någon joxig fläkt för att blåsa torrt, känner att det är ingen hårtork vi pratar om här utan mer en fläkt likt Carolas som tagit ordet turbo till en ny nivå. Jag skiter i att undersöka källaren just nu, känner att markduken är mer i min kaliber över problem som enkelt kan åtgärdas. Skönt, listan är nu klar för inköp och med bestämda steg tar jag sats mot affären.

Vårröjet-krönika-fönsterputs-874x282.jpg

Haltar till när jag ser köksfönstren och kommer på mig själv med att inse varför det varit extra mörkt inomhus och att det kanske inte bara beror på vintern. Svarta och skitiga strimmor hänger som raukar utmed fönstren och att en fönsterputs, eller två eller faktiskt tre, är första steget att ta i mitt mentala vårröj. Städartiklar, har vi ens det? Tyckte mig se en trött mopp bakom den trasiga pulkan i garaget och städtrasorna som en gång hade en form av just trasor verkar som de varit utsatta för Novemberkåsan i Enduro – inget – absolut inget kommer att bli rent om jag använder dem. Upp på listan.

Inte för att vara sådan, men efter en snabb inventering lamslår tröttheten, och när blicken åker förbi garaget sneglar jag åter mot min ”verktygslåda” och de där tre skruvmejslarna hånar min dåliga beredskap. Källaren väser och kluckar och terrasserna är just nu lika stora som Atlanten. Innan min kostym blir för stor så borde jag börja med det som jag först tänkte – att dricka kaffe – så löser jag det andra imorgon. Eller i övermorgon. Ahhh, låt mig marinera på hela projektet för VÅR blir det ändå tänker jag, skitna fönster eller inte. Kaffe here I come.

Therese McDonald jobbar som Koncept- och försäljningsutvecklare på Gelia. Hon är även frilansskribent och föreläsare inom sociala medier och marknadskommunikation.

Meddelande från Gelia

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Gelia

Cookies är inaktiverat. För att siten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.